Doctoral Degree in Neuroscience (DNEU): 2011-12


Branch of knowledge Health Sciences
Programme management board
Quality certificate ME2011-0502 BOE-253 de 20/10/2011 res. 16518
BOE publication date
Administration Service
  • Mateu Orfila i Rotger building
Contact person(s)
Useful Documents

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009) FOU

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2011-12

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 64/2011, de 10 de juny, pel qual s'actualitzen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2011-2012:

* L’alumnat de doctorat ha de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb la tarifa que s’estableix a l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ). En el supòsit d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst a l’article 18 d’aquest Decret.

* La tarifa establerta en l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ) i l’efecte previst a l’article 18 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica de l’alumnat durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera i a la realització de les pràctiques externes en el supòsit que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar en el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.

Podeu consultar el text complet en el BOIB Num.87 - 11-06-2011

Programme description

Admission criteria

Sistema i criteris per a l’accés al període formatiu

Per accedir al període formatiu ( Màster Universitari de Neurociències ) es tindrà en compte el següent:

L’òrgan encarregat d’admetre als alumnes al període formatiu ( Màster Universitari de Neurociències ) cada curs acadèmic serà la Comissió de Coordinació del programa de Màster i Doctorat de Neurociències.

La Comissió valorarà els criteris que es detallen a continuació

  • Expedient acadèmic universitari de l’estudiant, ponderat segons els estudis de procedència
  • Formació prèvia (en la seva titulació d’accés) en les disciplines bàsiques del *Màster que li permeti seguir amb aprofitament les assignatures obligatòries i bàsiques
  • Coneixements d’anglès
  • Cursos de Formació específics

Aquests criteris seran valorats per la Comissió qui decidirà si finalment els alumnes són admesos al programa de doctorat (període formatiu). Si el nombre d’alumnes supera el límit màxim, la Comissió de coordinació decidirà l’admissió sobre la base de la ponderació dels criteris anteriors: expedient acadèmic (30%), formació prèvia (30%), coneixements d’anglès (30%) i cursos de formació específics (10%).

 

Sistema i criteris per a l’accés al període investigador.

Per accedir al període d’investigació del Doctorat de Neurociències es tindrà en compte el següent:

  • La Comissió de Coordinació del programa de Màster i Doctorat de Neurociències és l’encarregada de l’admissió d’alumnes en el període d’investigació. El perfil recomanat per a l’admissió al període d’investigació és haver cursat el període formatiu del Doctorat de Neurociències ( Màster Universitari de Neurociències ). Per als alumnes que provinguin d’una altra titulació oficial de Màster (titulació oficial) la Comissió valorarà si és recomanable la realització d’algunes assignatures del període formatiu del Doctorat de Neurociències per completar els coneixements necessaris per ser admesos en el període investigador. Això serà particularment necessari en el cas que els alumnes provinguin de màsters de branques no científiques, en aquest cas serà necessari acreditar uns coneixements bàsics de Neurociències. I a més a més s’exigirà principalment el comptar amb les habilitats necessàries per desembolicar-se en tasques d’investigació.
  • El treball de Fi de Màster de Neurociències és un treball de recerca orientat a formar a l’alumne en les capacitats i habilitats necessàries per poder dur a terme un projecte de Tesi experimental. Si l’alumne procedeix d’una altra titulació de Màster en una branca no científica la comissió valorarà si és necessari que l’alumne es formi, prèviament, en les habilitats necessàries per desembolicar-se amb soltesa en un projecte d’investigació, com ja s’ha comentat.
  • L’alumne provinent del programa de Màster Universitari de Neurociències que vulgui ser admès al període d’investigació és recomanable que hagi dut a terme el treball de Fi de Màster II de 15 crèdits ECTS (en lloc del Treball de Fi de Màster I), amb uns continguts d’investigació més extensos i ja encaminats al tema del seu projecte de Tesi.
  • La Comissió de Coordinació triarà un director de tesi entre els doctors que formen part del programa de Doctorat de Neurociències i la línia del qual d’investigació estigui relacionada amb el tema a desenvolupar en el projecte. Una vegada el professor assignat accepti a l’alumne passarà a dirigir-li la tesi d’acord al tema triat. L’alumne passarà així a integrar-se en el grup d’investigació que dirigeix el director assignat. Es podrà exigir a l’alumne que s’integri en les millors condicions en el grup d’investigació del director assignat.

 

Thesis evaluation criteria

Els criteris exigibles per a la lectura i defensa de la tesi doctoral del programa de Doctorat de Neurociències seran valorats per la Comissió de Coordinació, i el Director de Tesi assignat..

És obligatori haver dut a terme un projecte de tesi en forma de Treball de recerca original, d’acord a una de les línies d’investigació del programa de Doctorat. El treball haurà d’aportar resultats contrastables i com a mínim haurà d’acompanyar-se de la publicació o si escau de l’acceptació d’un article en una revista indexada en el camp d’estudi de les Neurociències.

És recomanable i el Director de Tesi posarà els mitjans adequats per motivar a l’alumne de Doctorat en:

  • L’assistència a Congressos Nacionals i Internacionals, durant el període de tesi, on s’hauran presentat, en part o íntegrament, els resultats obtinguts, ja sigui mitjançant comunicacions orals o en forma de pòsters.
  • Estades curtes en altres centres d’Investigació Nacionals o Internacionals, durant el període de tesi, sota la supervisió del Director de tesi, el qual haurà facilitat les condicions necessàries en relació al contacte amb altres grups amb els quals es comparteixen treballs de recerca.
  • Dins de la seva integració en el grup d’investigació l’assistència a seminaris, conferències i altres activitats dutes a terme en el marc de la formació del grup.

 

Tots aquests criteris seran valorats per la Comissió de Coordinació del programa de Doctorat de Neurociències.

 

TRIBUNAL PER A LA DEFENSA DE LA TESI

La Comissió de Coordinació del programa de Doctorat de Neurociències enviarà a la Comissió de Doctorat de la Universitat la proposta d’experts que poden formar part del tribunal que ha de jutjar la tesi. La proposta ha d’incloure set membres (cinc titulars i dos suplents), doctors i experts en la matèria, i s’ha de tramitar mitjançant l’escrit que acrediti la idoneïtat curricular d’acord amb el currículum actualitzat.

Així mateix, s’haurà d’adjuntar l’informe corresponent, mitjançant model disponible en la web a l’apartat " Impresos generals per doctorat ", emplenat pel director/és de la tesi i, en el cas que sigui preceptiu segons contempla la normativa pròpia de la UIB, també l’informe del ponent, als quals hauran de donar el vistiplau el director de la titulació.

La Comissió, atesa la documentació rebuda, autoritzarà, si escau, la defensa de la tesi.

 

Overall Objectives

The main aim of the Doctorate in Neuroscience programme is to complete student training for those who wish to guide their professional future towards higher research in scientific fields related to basic and clinical neuroscience, obtaining the title of doctor at the end of the programme. Students will see knowledge existing at present on the structure and function of the nervous system from a comparative and multidisciplinary viewpoint, with clear contents applied to human and animal clinical training, behavioural and individual/means interaction aspects, and in relation to the plasticity and adaptation capacity of the brain to changes in the physical and social environment.

The general and specific objectives proposed for Neurosciences doctoral students are the following:

General

  • The ability to work individually and with initiative whilst at the same time forming part of a work group.
  • The ability to analyse information and reach conclusions based on research results.
  • The ability to purvey knowledge in oral and written presentations.
  • Respect for ethics and intellectual integrity.

Specific

  • Uncovering specific methodology applicable to nervous system research.
  • Attaining a solid knowledge base in neurosciences with an emphasis on clinical skills.
  • Acquiring the basic principles for selecting, with criteria, a concrete research area in the neurosciences field.
  • Handling the main present documentary sources relating to research in the neurosciences field and developing skills for discovering new ones.

Obtaining the title of Doctor accredits the ability of students to individually carry out science research projects, it being the first step to a higher university lecturer career and/or researcher in national and international higher research centres.

Programme structure

Educational period

The Doctorate in Neuroscience programme is the studies of the Master's Degree in Neurosciences on the postgraduate study programme in Health Sciences. The Master's Degree in Neurosciences Coordination Committee, as per the thesis topic to be developed in relation to a research area from those proposed for the doctorate in Neuroscience, may recommend that students from other Masters and postgraduate studies programmes take some courses.

Futher information please see the " Subjects " of the Master

Investigation period

The title of Doctor by the Universitat de les Illes Balears in the neurosciences will be obtained followed by the development, reading and defence of the doctoral thesis. Students will acquire the ability to carry out original research under the supervision of the Thesis Supervisor corresponding to the chosen research area.

The students are strongly recommended to make short stays, under the supervision of the Director of their Doctoral Thesis, in other research centers during the research period. The students will receive advice for contacting other research groups sharing research interests with the main subject of their Doctoral Thesis.

As a minimum, every student should have published one scientific report in an indexed journal in the field of Neurosciences to be eligible to defend his Doctoral Thesis.

The assistance to national and international neuroscience meetings integrated within the specific activities of the student‘s research will be considered as a merit. The assistance to seminaries and conferences organized within the Doctoral Study Research Program will be also considered as a merit.

Research lines

  • Affective and Emotional Processes Disorders
  • Cell and Molecular Bases to Amyotrophic Lateral Sclerosis
  • Experimental Surgery
  • Chronic Pain and Brain Activity
  • Evaluation and Diagnosis Method Design
  • The Effects of Medication on the Symptomatology of ADHD both in the Remission of Symptoms and the Study of the Impact on Quality of Life
  • Electroencephalography of Mammals, Reptiles and Birds
  • Stress
  • A Study of the Effect of Proinflammatory Cytokines on Motor Neurones and Muscle Cells
  • A Study of the Cell and Molecular Mechanisms Involved in Tumour Cell Resistance to Chemotherapy
  • The Evolution of Wakefulness and Sleep
  • Sleep Physiology
  • Physiology of aging
  • Neuroscience History
  • Phantom Limb
  • Anxiety Disorders Neurodynamics
  • Anti-depressant and Opiate Drug Neuropharmacology
  • Neuroreceptors and Signal Proteins in relation to Endogenous Depression and Opiate Addiction
  • Polysomnography in Human Beings
  • Circadian Rhythm Regulation
  • Pharmacological Regulation of the FAS/FADD Signal System in the Brain
  • The Relationship between Neuroinflammation and Excitotoxicity by Glutamic
  • ADHD Disorders
  • Neurobiological Learning Disorders

Thesis Advisory

Below are the tutor lecturers for theses on the Doctorate of Neuroscience as per the research area they belong to. All lecturers are doctors, form part of a research project and obtained the title of doctor at least two years prior:

  • Physiology Research Group

    Dr. Rubén Víctor Rial Planas (CU, Department of Fundamental Biology and Health Sciences, UIB.)
    Dra. Susana Esteban Valdés (TU, Department of Fundamental Biology and Health Sciences,UIB)
    Dra. Cristina Nicolau Llobera (TU, Department of Fundamental Biology and Health Sciences, UIB)
    Dr. Antoni Gamundí Gamundí (TU, Department of Fundamental Biology and Health Sciences, UIB)
    Dra. Sara Aparicio Martínez (Associate, Department of Fundamental Biology and Health Sciences, UIB)
     
  • Neuropharmacology Research Group

    Dr. Jesús Garcia Sevilla (CU, Department of Biology, UIB)
    Dr. Antoni Miralles Socias (TU, Department of Biology, UIB)
    Dra. Susana Esteban Valdés (TU, Department of Fundamental Biology and Health Sciences, UIB)
     
  • Cellular Neurobiology Research Group

    Dr. Gabriel Olmos Bonafè (TU, Department of Biology, UIB)
    Dra. Jeronia Lladó Vich (Contracted Doctor Lecturer, Department of Biology, UIB)
     
  • Clinical and Molecular Onco-Haematology Research Group

    Dra. Regina Alemany Alonso (Contracted Doctor Lecturer, Department of Biology, UIB)
    Dr. Bernhard Oliver Vogler (Contracted Doctor Lecturer, Department of Biology, UIB)
     
  • Neurodynamics and Clinical Psychology Research Group

    Dr. F. Xavier Bornas Agustí (TU, Department of Psychology, UIB)
    Dr. Pedro Montoya Jiménez (TU, Department of Psychology, UIB)
    Dr. Rubén Miranda García (Department of Psychology, UIB)
     
  • Behavioural and Metal Disorder Biological Foundations Research Group

    Dr. Alexandre Garcia Mas (TU, Department of Psychology, UIB)
     
  • Human Evolution and Cognition Research Group

    Dra. Lucrecia Burges Cruz (Contracted Doctor Lecturer, Department of Psychology, UIB)
     
  • IUNICS Doctors (University Institute of Health Sciences)

    Dr. José F. Noguera Aguilar (General and Digestive Surgery Service Head, Son Llàtzer Hospital)
    Dr. Mauro García Toro (Head of Psychiatry, Son LLàtzer Hospital and Psychiatry Associate, UIB)
    Dra. Esther Cardó Jalón (Psychiatry, Son LLàtzer Hospital)

Administrative Procedures and further information

 

Complaints, comments and suggestions

Comments and suggestions

  • http://postgrau.uib.es/digitalAssets/196/196338_queixes_suggeriments_en.doc

 

Quality assurance system

Nominal composition of the Comissió de Garantia de Qualitat (CGQ)

Responsable de qualitat  Rubén Rial Planas
PDI  Mª Cristina Nicolau Llobera
PDI  Gabriel Olmos Bonafé
PDI  Pedro Montoya Jiménez
PAS   a determinar
Alumne   a determinar

Comments and suggestions

UIB welcomes your comments and suggestions our studies and the information given about them
If you have any comment or suggestion, you can send it through contact questionnaire about UIB studies