Doctoral Degree in Geography (DGEO): 2011-12


Branch of knowledge Social and Legal Sciences
Programme management board
BOE publication date
Administration Service
  • Ramon Llull building
Contact person(s)
Useful Documents

Programa regulat pel Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. (format pdf). BOE

9047 . Acord Normatiu del dia 13 de maig de 2009 pel qual es modifica l'Acord normatiu 8771/2008, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la normativa pròpia de la Universitat de les Illes Balears sobre estudis de doctorat . (FOU núm 312 del 22 de maig de 2009) FOU

Informació per cursar un doctorat a la UIB:

Per ampliar informació podeu visitar la pàgina web del  Centre d'Estudis de Postgrau

Preus públics per l'any acadèmic 2011-12

Tarifa corresponents a la tutela acadèmica dels programes oficials de doctorat
Segons l‘article 5, del Decret 64/2011, de 10 de juny, pel qual s'actualitzen els preus públics per serveis acadèmics en els ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears per l‘any acadèmic 2011-2012:

* L’alumnat de doctorat ha de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb la tarifa que s’estableix a l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ). En el supòsit d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst a l’article 18 d’aquest Decret.

* La tarifa establerta en l’annex IV ( 62,16 euros per any acadèmic BOIB Num.87 - 11-06-2011 ) i l’efecte previst a l’article 18 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica de l’alumnat durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera i a la realització de les pràctiques externes en el supòsit que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar en el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.

Podeu consultar el text complet en el BOIB Num.87 - 11-06-2011

Programme description

Admission criteria

Criteris d'accés al període de recerca del programa de doctorat en Geografia

D'acord amb l'article 19.2 del Reial Decret 1393/2007 podran accedir al període d'investigació aquells alumnes que es trobin en alguna de les tres condicions següents:

  • Alumnes que hagin completat el període formatiu del programa de doctorat per alguna de les vies previstes en el RD 1393/2007, que són de forma resumida les següents:
    • Alumnes amb títols de grau expedits per universitats espanyoles o estrangeres homologats
    • Alumnes amb títols de grau expedits per universitats estrangeres o instituts d'ensenyaments superiors estrangers de l'espai europeu d'educació superior (EEES)
    • Alumnes amb estudis previs de doctorat o màster realitzats en universitats espanyoles
    • Alumnes amb un títol expedit per una universitat o una institució superior aliè a l'EEES
    • Alumnes amb títols universitaris oficials de Llicenciat, Arquitecte o Enginyer obtinguts conforme a plans d'estudis anteriors a l'entrada en vigor del RD 1393/2007
    • Alumnes amb títols universitaris oficials de Diplomat, Arquitecte Tècnic o Enginyer Tècnic, obtinguts conforme a plans d'estudis anteriors a l'entrada en vigor del RD 1393/2007
  • Alumnes que estiguin en possessió d'un títol de graduat / ada que té una durada d'acord amb normes de dret comunitari, sigui com a mínim de 300 crèdits, de conformitat amb l'article 19.2 (b) del Reial decret 1393/2007.
  • Alumnes que estiguin en possessió del Diploma d'Estudis Avançats, obtingut d'acord amb el que disposa el Reial Decret 778/1998, de 30 d'abril, o haguessin assolit la suficiència investigadora regulada en el Reial Decret 185/1985, de 23 de gener.

 

Admissió al període d'investigació del programa de doctorat

Els estudiants admesos al període de recerca, formalitzaran cada curs acadèmic la seva matrícula a la universitat, que li atorgarà el dret a la tutela acadèmica, a la utilització dels recursos necessaris per al desenvolupament del seu treball i la plenitud de drets previstos per la normativa per als estudiants de doctorat.

Tindran preferència d'accés al període de recerca del programa de doctorat els següents alumnes:

  • Alumnes que hagin realitzat el període formatiu que constitueix aquest programa de postgrau, és a dir, aquells alumnes que hagin realitzat el Màster Oficial en Anàlisi, planificació i gestió en àrees litorals
  • Alumnes que hagin realitzat algun altre màster oficial que formi part d'un postgrau oficial en Geografia, Ciències del Mar o Ciències Ambientals
  • Alumnes que hagin realitzat qualsevol altre màster oficial o 60 crèdits de postgrau de diferents ofertes formatives oficials en disciplines relacionades amb les matèries de recerca pròpies dels departaments i instituts participants en el programa de doctorat en Geografia de la UIB (Ciències de la Terra, Geografia, Biologia, Economia Aplicada, Oceanografia, Biologia Marina, Geologia etc).

Mòduls

Els alumnes que compleixin els requisits d'accés al període de recerca i no es trobin en algun dels supòsits d'admissió anteriors, podran igualment sol licitar la seva admissió al programa de doctorat en Geografia. La Comissió de Garantia de Qualitat del programa de doctorat informarà a la Comissió d'Estudis de Postgrau de la universitat sobre l'admissió d'aquests alumnes prenent en consideració la seva formació prèvia i les titulacions de les que l'alumne estigui en possessió, això és, la seva titulació de graduat, llicenciat o equivalent, el seu títol de màster i el seu projecte de tesi doctoral, per tal de comprovar que aquestes titulacions li capaciten per desenvolupar un treball d'investigació (tesi doctoral) que pugui adscriure's a alguna de les línies de recerca fixades en el programa de doctorat en Geografia de la UIB, podent-les-hi recomanar l'assistència o realització d'alguns cursos de formació.

La Comissió de Garantia de Qualitat del programa de doctorat informarà favorablement aquestes sol licituds sempre que les titulacions acreditades pels sol·licitants garanteixin que han rebut una formació que els capacita per desenvolupar un treball d'investigació (tesi doctoral) que pugui adscriure's a alguna de les línies de recerca fixades en el programa de doctorat en Geografia de la UIB.

En última instància serà la Comissió d'Estudis de Postgrau de la universitat la que admeti de manera definitiva a un estudiant a aquest programa de doctorat, en aplicació del que disposa l' Acord Normatiu 9093 de dia 5 de juny de 2009 pel qual s'aprova la normativa de reconeixement i transferència de crèdits de la Universitat.

 

Admissió de persones amb necessitats especials.

La universitat disposarà de les adaptacions i recursos necessaris per garantir la igualtat de condicions en les proves d'accés de l'alumnat amb necessitats educatives específiques derivades de discapacitat. La Universitat, a través de l'Oficina Universitària de Suport a Persones amb Necessitats Especials i en els casos que correspongui, prèvia acreditació de la situació de necessitat, promourà la provisió d'adaptacions i concretarà els recursos humans i materials adequats a cada situació.

L'Oficina universitària de suport assegurarà que la informació sobre les condicions d'accés sigui accessible per als estudiants amb discapacitat. Els estudiants amb necessitats educatives específiques derivades de discapacitat i les seves famílies podran conèixer l'entorn universitari independentment de les accions que la universitat organitzi prèvies a la matrícula. De la mateixa manera, l'Oficina de suport vetllarà per l'accessibilitat de la informació que s'ofereixi als estudiants i vigilarà que els actes que s'organitzin per informar siguin accessibles.

En l'admissió es contempla com a mesura de discriminació positiva la reserva de places per a persones amb discapacitat segons la normativa vigent.

 

Normes de permanència en el programa de doctorat en Geografia

Sense perjudici del que pugui establir reglamentàriament la Universitat de les Illes Balears, els alumnes admesos al període de recerca del programa de doctorat en Geografia hauran de formalitzar anualment la seva matrícula en els serveis administratius de la universitat, condició imprescindible per mantenir el dret a la tutela acadèmica, a la utilització dels recursos necessaris per al desenvolupament del seu treball i la plenitud de drets previstos per la normativa per als estudiants de doctorat, d'acord amb el que estableix l'article 20 apartat 3 del Reial Decret 1393/2007

A més d'aquesta condició reglamentària de matrícula i atès que el Programa de Doctorat en Geografia aspira a obtenir la menció de qualitat, s'estableix -a fi de garantir que les tesis doctorals tenen un període finit de realització- que els alumnes presentin un breu informe anual de l'estat de progrés de la seva tesi doctoral. La Comissió de Garantia de Qualitat del programa de doctorat decidirà raonadament a la vista de l'informe sobre la continuïtat del doctorand. El incompliment d'aquest requisit donarà lloc a la baixa del doctorand del programa.

Els alumnes matriculats al període de recerca d'aquest postgrau tindran com a objectiu últim la realització de la seva tesi doctoral, per al que desenvoluparan una sèrie de tasques investigadores que seran, en cada cas, les precises per al tipus de recerca proposta.

Des del moment de la seva matrícula i atenent al que disposa l'article 10 apartat 4 de l'Acord normatiu 8506 de 25 d'abril de la UIB pel qual s'aprova el reglament d'ordenació dels ensenyaments universitaris de màster i doctorat, la universitat assignarà al alumne un director, que serà un doctor amb experiència en investigació acreditada que actuarà com a tutor del mateix durant tot el temps que duri la investigació proposada.

A aquests efectes de tutorització, els alumnes tindran dret a l'atenció personalitzada per part del seu professor-tutor i director de la tesi doctoral, qui arbitrarà els mecanismes oportuns perquè l'alumne pugui assolir els objectius previstos d'acord amb el calendari acordat. La comissió acadèmica de la titulació estudiarà les propostes que puguin fer tant el director de la tesi com doctorand referides a participació d'aquest últim en programes de mobilitat que puguin beneficiar la investigació que estigui desenvolupant oa qualsevol altra qüestió que no estiguin a l'abast de la seva director de tesi resoldre, inclosa, si escau, la proposta de canvi de director de tesi doctoral.

Dins del sistema de garantia de qualitat de la proposta s'estableix que anualment doctorand realitzi un informe en què doni compte d'estat d'elaboració de la seva tesi doctoral, a fi de garantir que els terminis previstos es compleixen i que les taxes d'èxit previstes en el període formatiu assoleixen els seus objectius.

Així mateix, anualment, tots els alumnes participants del programa de doctorat participaran en una enquesta de satisfacció en la qual es recaptin les seves opinions en referència tant a les activitats d'autorització com als serveis que ha estat utilitzant per al correcte desenvolupament de les activitats programades.

La comissió acadèmica, a la llum d'aquestes informacions recollides, proposarà sistemes de millora en el funcionament del programa. Per aquestes activitats d'avaluació i seguiment de la qualitat del programa es comptarà amb el suport del Servei d'Estadística i Qualitat de la UIB .

Overall Objectives

Aquest programa de doctorat té com a objectiu la formació de personal investigador i la realització de treballs de recerca al més alt nivell científic i acadèmic per part dels alumnes que hagin finalitzat el Màster Universitari d'Anàlisi, Planificació i Gestió en Àrees Litorals que ofereix la UIB o altra titulació equivalent.

El programa de doctorat pretén donar continuïtat a la investigació realitzada fins ara pels diferents grups de recerca del departament de Ciències de la Terra responsable del programa així com incorporar al mateix altres línies de recerca associades que permetin aplicar i millorar el caràcter multidisciplinar consubstancial a les investigacions geogràfiques fins ara realitzades.

El programa de doctorat en geografia pretén formar doctors i acreditar investigadors que puguin realitzar aportacions innovadores als problemes científics més rellevants que té ara mateix plantejats la nostra societat en el camp de la gestió territorial, el medi ambient i el turisme.

Paral·lelament, la formació de nous doctors en geografia és imprescindible per aconseguir un capital humà suficient que pugui treballar i col laborar en els diferents grups i instituts de recerca constituïts en el si de la comunitat autònoma de les Illes Balears, com són l'IMEDEA, el Centre de Recerca Econòmica (CRE), l' Institut Español de Oceanografía i i' Instituto Geológico Minero de España (IGME) (participants en aquest programa), que tenen necessitat constant de comptar amb personal qualificat de caràcter multidisciplinari que pugui anar ampliant tant els equips de recerca existents com les perspectives d'acció de les seves investigacions. Igualment, és necessària la qualificació de doctors en geografia a fi a d'anar formant investigadors capaços d'impulsar i dirigir nous centres d'investigació que, a poc a poc, s’han d'anar creant a mesura que es consolidin els esforços de R+D+I que està realitzant tant el Ministeri de Ciència i Innovació com la pròpia comunitat autònoma a través del seu pla de R+D+I.

Es preveu que durant el període de preparació de la tesi els doctorands / des col·laborin activament en els projectes de recerca dels diferents grups de recerca existents en els departaments participants en aquest programa sota la supervisió del seu director de tesi.

La realització amb èxit de la tesi doctoral ha de donar a l'alumnat la capacitat de crear els seus propis coneixements i integrar per resoldre problemes reals en recerca bàsica / aplicada en els diversos camps de la geografia al nivell més avançat.


L'obtenció del títol de doctor acreditarà la capacitat dels titulats per dur a terme de forma autònoma projectes d'investigació científica i constituirà el primer pas cap a la carrera docent superior universitària i / o de recerca inicial qualificada en centres nacionals o internacionals.

Programme structure

El títol de Doctor en Geografia per les Universitat de les Illes Balears, dins del programa de postgrau en Ciències Socials i Jurídiques, s'obtindrà amb la realització de la Tesi Doctoral.

Per accedir a aquesta titulació els alumnes hauran d'estar en possessió d'un títol oficial de Màster o, alternativament, haver completat un mínim de 60 crèdits d'un Programa Oficial de Postgrau (POP) (vegeu apartat " Criteris d'admissió "). Atès que aquest programa de doctorat és la continuació del  Màster Universitari d'Anàlisi, Planificació i Gestió en Àrees Litorals es pot trobar l'estructura docent d'aquest Màster a l'apartat " Assignatures " o al BOE Núm. 251 - 16/10/2010 - resolució 15836 ( en format PDF ).

Per als alumnes que provinguin d'altres màsters i estudis de postgrau i d'acord amb la formació prèvia de l'alumne i el tema de tesi a desenvolupar, la Comissió Acadèmica de la Titulació podrà recomanar la realització d'algunes de les assignatures dels mòduls docents del Màster Universitari d'Anàlisi, Planificació i Gestió en Àrees Litorals de la UIB.

Research lines

Les línies de recerca a les quals podran acollir els alumnes que cursen el període investigador dins del Programa de Doctorat en Geografia se centren bàsicament en dues grans àrees temàtiques: d'una banda la geografia física, on els principals problemes mediambientals, en especial de les àrees litorals -objecte del programa formatiu del postgrau- centraran fonamentalment l'interès investigador; d'altra banda, la geografia humana, on els principals problemes i reptes socials i territorials que tenen plantejades les àrees litorals, encara que no exclusivament, seran objecte d'estudi i investigació.

Així, a manera d'exemple, s'ofereixen les principals subàrees de recerca adscrites a aquest programa de doctorat.

  1. Geografia Física en Àrees Litorals :
    • Climatologia
    • Biogeografia
    • Patrimoni Natural i gestió d'espais naturals
    • Geomorfologia estructural i litoral
    • Tipologia i morfodinàmica de costes i platges
    • Problemàtica mediambiental del karst en costes rocoses
    • Estratigrafia seqüèncial i plataformes carbonatades
    • Gestió de recursos hídrics
    • Hidrologia i transport de sediments
    • Ecologia litoral i gestió de recursos marins
    • Avaluació dels impactes del canvi climàtic
    • Riscos naturals i antròpics
  2. Geografia Humana en Àrees Litorals :
    • Cartografia i Tecnologies de la informació geogràfica aplicades a la gestió i planificació
    • Geodemografía i dinàmica demogràfica
    • Espais rurals i el seu procés de transformació
    • Geografia del paisatge i projectes de conservació
    • Desenvolupament local
    • Ordenació del Territori
    • Models de planificació i intervenció en matèria de transport i mobilitat sostenible
    • Planificació i gestió d'espais litorals
    • Societat de la Informació aplicada a la innovació i desenvolupament
    • Geografia urbana i planificació d'espais costaners
    • Polítiques públiques, planificació de serveis i gestió estratègica de recursos
    • Economia i valoració dels recursos naturals en ecosistemes litorals

Els temes d'investigació que es poden associar a aquestes subàrees de recerca són infinits. Ara bé, per tal d'impedir la dispersió i la pèrdua de coherència de les investigacions realitzades pels alumnes, s'estableix que les tesis doctorals realitzades dins d'aquestes àrees i subàrees bàsiques de recerca s'orientin cap a la consecució d'alguns d'aquests tres tipus de objectius:

  1. Investigacions que signifiquin l'aprofundiment en aspectes que inicialment poguessin semblar col laterals a la recerca geogràfica bàsica però que puguin demostrar rellevants per alguns camps científics relacionats amb la geografia (tectònica, sedimentologia, ecologia, biologia, oceanografia, demografia, economia, dret, història econòmica, etc.). Es pretén que en aquesta línia les tesis doctorals en Geografia utilitzin recursos proporcionats per les ciències afins que han participat en la part formativa del postgrau (màster) i que puguin oferir visions multidisciplinars i integradores de la ciència geogràfica.
  2. Investigacions que signifiquin l'ampliació territorial de les temàtiques que inicialment es treballin en l'àmbit preferent de les Illes Balears i que aportin elements comparatius amb els que construir models explicatius de caràcter general i validesa per a determinades àrees o fenòmens geogràfics a escala nacional o internacional. Es pretén que les tesis doctorals que segueixin preferentment aquesta orientació, sempre que sigui possible, ampliïn no només el marc conceptual del seu plantejament, sinó també el seu àmbit territorial d'estudi, a fi que els resultats d'aquestes investigacions contribueixin a millorar el grau de coneixement general de la temàtica investigada i es converteixin en referents obligats dels avenços que sobre aquesta temàtica es realitzen a nivell internacional.
  3. Investigacions que signifiquin l'aplicació de noves tecnologies de la informació geogràfica a les temàtiques investigades i per tant es constitueixin en font d'innovació metodològica, de processos i tractament de la informació geogràfica obtinguda en la recerca realitzada. Es pretén que les tesis doctorals que s'orientin preferentment cap a aquest objectiu suposin avenços significatius pel que fa a la innovació ia la transferència de coneixement geogràfic i puguin per tant de servir de base a l'aplicació i desenvolupament de nous projectes de recerca

Thesis Advisory

Podran ser tutors i directors de les tesis doctorals realitzades en el si d'aquest programa de doctorat en Geografia els professors dels departaments o instituts participants en el mateix (Ciències de la Terra, Biologia, Economia Aplicada, IMEDEA, Instituto Geológico y Minero de España i Instituto Español de Oceanografía ) que compleixin els requisits següents:

  • Haver obtingut el títol de doctor amb una antiguitat mínima de dos anys.
  • Que les seves línies de treball i recerca es troben relacionades amb les línies de recerca enumerades en el punt anterior i per tant considerades pròpies d'aquest programa de doctorat.

A aquests efectes es prendran en consideració el currículum acadèmic dels professors participants, les seves aportacions científiques més rellevants, la seva experiència prèvia en direcció de tesis doctorals i els projectes de recerca o contractes que mostrin la seva trajectòria i experiència en alguna de les línies d'investigació que formen part del programa.

En el qual cas que els professors doctors que optin per dirigir una tesi doctoral dins d'aquest programa de doctorat pertanyin a una universitat diferent de la UIB hauran de comptar amb un codirector membre d'algun dels departaments o instituts participants en aquest programa de doctorat.

Administrative Procedures and further information

Complaints, comments and suggestions

Comments and suggestions

  • http://postgrau.uib.es/digitalAssets/196/196338_queixes_suggeriments_en.doc

 

Quality assurance system

Comments and suggestions

UIB welcomes your comments and suggestions our studies and the information given about them
If you have any comment or suggestion, you can send it through contact questionnaire about UIB studies